Ο Σύλλογος Γυναικών Μεγάλης Παναγίας προκηρύσσει τον 11ο Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος «ΞεΣκουριάΖω» που θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου 2024 στο όρος Κάκαβος στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής.

Τεχνική Περιγραφή Αγώνα 14km

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΓΩΝΑ 14km

Ο αγώνας ξεκινάει μέσα από το χωριό της Μ. Παναγιάς με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του χωριού (Χοροστάσι) η οποία βρίσκεται στα 430m υψόμετρο. Περνώντας μέσα από τους δρόμους και τα στενά σοκάκια του χωριού ανηφορίζει προς την Εκκλησία της Παναγούδας σε υψόμετρο 480m, μια θέση με υπέροχη θέα πάνω από το χωριό. Εδώ τα σπίτια του χωριού έχουν τελειώσει και ακολουθούμε δασικό δρόμο για 900m μέχρι την θέση Λακούδια σε υψόμετρο 560m. Έχοντας διανύσει μέχρι εδώ οι αθλητές το πρώτο 1,5 χιλιόμετρο της διαδρομής φτάνει η ώρα να αφήσουν το δρόμο και να αρχίσουν να διασχίζουν μέρος του δικτύου των μονοπατιών του Όρους Κάκαβος.

Για τα επόμενα περίπου 3,5 km η διαδρομή κινείται σε μονοπάτι ανηφορικής κλίσης μέχρι να φτάσει στον πρώτο σταθμό υποστήριξης στα 5,0 km και σε υψόμετρο 700m. Ακολουθούμε προς τα δεξιά 250m ασφάλτινου δρόμου και 1,5km χαλικόδρομου/χωματόδρομου, μέχρι να ξαναμπούνε σε μονοπάτι σε δάσος Οξιάς για 1,2km. Βγαίνοντας από το μονοπάτι σε μερικά μέτρα συναντάμε σταθμό που εξυπηρετεί τον αγώνα των 24km.

Λίγο μετά τον σταθμό, ακολουθώντας το δρόμο δεξιά για 200μέτρα και βρισκόμενοι σε υψόμετρο 720m, μπαίνουμε σε μονοπάτι κατηφορικής κλίσης μήκους περίπου 1km. Το μονοπάτι συναντά δασικό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε για λίγα μέτρα μέχρι τον δεύτερο σταθμό ο οποίος και βρίσκεται σε υψόμετρο 610m. Εκεί ξεκινά αμέσως η τελευταία ανάβαση μέσα από μονοπάτι που θα μας πάει περίπου στα 700m υψόμετρο.

Στη συνέχεια βγαίνουμε σε δασικό δρόμο που κατηφορίζει προς το χωριό. Τον ακολουθούμε για περίπου 1km μέχρι να μπούμε στο τελευταίο μονοπάτι μήκους 2km και έντονης κατηφορικής κλίσης που μας βγάζει μέσα στο χωριό και σε υψόμετρο 430 μέτρα. Το τοπίο από εδώ και πέρα αρχίζει να αλλάζει. Το πυκνό δάσος δίνει την θέση του σε αραιότερη βλάστηση και σε μερικά μικρά λιβαδάκια. Το μονοπάτι αυτό είναι διαφορετικό από ότι συναντήσαμε μέχρι τώρα. Στενό σε σχέση με τα προηγούμενα, με βράχινα κομμάτια θεωρείται αρκετά πιο τεχνικό. Μετά το τέλος του μονοπατιού μπαίνουμε στα πρώτα σπίτια του χωριού και το σημείο του τερματισμού απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Κατέβαστε το αρχείο gpx της διαδρομής