Ο Σύλλογος Γυναικών Μεγάλης Παναγίας προκηρύσσει τον 10ο Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος «ΞεΣκουριάΖω» που θα διεξαχθεί στις 1 Οκτωβρίου 2023 στο όρος Κάκαβος στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής.

Τεχνική Περιγραφή Αγώνα 12.5km

Ο αγώνας ξεκινάει μέσα από το χωριό της Μ. Παναγιάς με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του χωριού (Χοροστάσι) η οποία βρίσκεται στα 430m υψόμετρο. Περνώντας μέσα από τους δρόμους και τα στενά σοκάκια του χωριού ανηφορίζει προς την Εκκλησία της Παναγούδας σε υψόμετρο 480m, μια θέση με υπέροχη θέα πάνω από το χωριό. Εδώ τα σπίτια του χωριού έχουν τελειώσει και ακολουθούμε δασικό δρόμο για 900m μέχρι την θέση Λακούδια σε υψόμετρο 560m. Έχοντας διανύσει μέχρι εδώ οι αθλητές το πρώτο 1,5 χιλιόμετρο της διαδρομής φτάνει η ώρα να αφήσουν το δρόμο και να αρχίσουν να διασχίζουν μέρος του δικτύου των μονοπατιών του Όρους Κάκαβος.

Για τα επόμενα περίπου 3,5km η διαδρομή κινείται σε μονοπάτι ανηφορικής κλίσης μέχρι να φτάσει στον πρώτο σταθμό υποστήριξης στα 5,0 km και σε υψόμετρο 700m. Ακολουθούμε προς τα δεξιά 250m ασφάλτινου δρόμου και 1,5km χαλικόδρομου/χωματόδρομου δίπλα στο Open_Pit στη θέση Σκουριές, μέχρι να ξαναμπούνε σε μονοπάτι σε δάσος Οξιάς για 1,2km. Βγαίνοντας από το μονοπάτι ο δεύτερος και κύριος σταθμός του αγώνα απέχει μόλις μερικά μέτρα.

Λίγο μετά τον σταθμό η διαδρομή αρχίζει να ανηφορίζει ήπια μέσα από δασικό δρόμο προς την τοποθεσία «οξιάρες» και τα 755 μέτρα. Στη συνέχεια οι αθλητές και οι αθλήτριες ακολουθούν κατηφορικό δασικό δρόμο για περίπου 1,5km μέχρι να εισέλθουν στο τελευταίο μονοπάτι μήκους 2km και έντονης κατηφορικής κλίσης που μας βγάζει μέσα στο χωριό και σε υψόμετρο 430 μέτρα. Το τοπίο από εδώ και πέρα αρχίζει να αλλάζει. Το πυκνό δάσος δίνει την θέση του σε αραιότερη βλάστηση και σε μερικά μικρά λιβαδάκια. Το μονοπάτι αυτό είναι διαφορετικό από ότι συναντήσαμε μέχρι τώρα. Στενό σε σχέση με τα προηγούμενα και με βράχινα κομμάτια θεωρείται πιο τεχνικό. Μετά το τέλος του μονοπατιού μπαίνουμε στα πρώτα σπίτια του χωριού και το σημείο του τερματισμού απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Κατέβαστε το αρχείο gpx της διαδρομής